Nieuwe verplichte vermeldingen voor jouw website of e-shop

Schrijver

Influencers hoeven dan toch niet het adres van hun zaak of vennootschap, vaak hun privé-adres, te vermelden op hun profielen op sociale media. Nochtans is dat een verplichting voor bedrijven, maar voor deze specifieke groep verleent de overheid nu uitstel tot een werkbare oplossing gevonden is.

Maar belangrijker nog, ken jij als ondernemer de nieuwe verplichte vermeldingen op je website en sociale media kanalen? Want de Economische Inspectie is volop op oorlogspad. Enkele maanden geleden kreeg een kmo uit onze regio al een brief dat hun website én sociale mediakanalen niet voldeden aan de nieuwste richtlijnen. Ze kregen tijd om zich in regel te stellen, hetgeen gebeurde zonder gevolgen. Om maar te zeggen dat men niet alleen de multinationals viseert.

Sinds enkele maanden zijn er nieuwe Europese richtlijnen die bepalen welke vermeldingen verplicht zijn voor je website en/of webshop. Ze gelden ook voor vrije beroepen. We lijsten ze hieronder even op.

Altijd te vermelden gegevens

Een reeks van gegevens moeten voortaan verplicht en makkelijk terug te vinden zijn:

 • De naam van je vennootschap/onderneming of je eigen naam
 • Het adres van je onderneming en je maatschappelijke zetel als niet dezelfde zijn
 • Contactgegevens zoals je telefoonnummer of e-mailadres
 • Je ondernemingsnummer en btw-nummer (indien btw-plichtig)

Indien van toepassing (bv. voor vennootschappen)

 • De rechtsvorm (zoals bv of nv)
 • Vermelding van de zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waarbinnen je vennootschap haar zetel heeft (dus RPR)
 • Je privacy policy als je klantgegevens verwerkt, wat eigenlijk elke zaak doet
 • Je cookieverklaring als je website gebruik maakt van cookies

Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, kunnen daar nog extra verplichtingen bijkomen zoals:

 • De gegevens van de toezichthoudende autoriteit als je handelsactiviteit een vergunning nodig heeft
 • De beroepsvereniging en beroepstitel, inclusief verwijzing naar de beroepsregels, als je een gereglementeerd beroep uitoefent
 • Een gedragscode (inclusief link naar de inhoud) als je activiteiten hieraan onderworpen zijn

Wat als je niet in regel bent?

Een website, webshop of sociale media zijn vandaag een absolute must, want zonder ben je als onderneming eigenlijk onbestaande. Maar daarbij horen dus voortaan bovenstaande verplichtingen. Staan ze niet op je website, webshop of bedrijfspagina op sociale media, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 60.000 euro. Je kan als zaakvoerder zelfs hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Bij e-commerce geldt er ook een informatieplicht. Alle verplichte vermeldingen voor de online verkoop van producten en diensten vind je terug op de website www.hetinternetookuwzaak.be.

Opgelet: de link achter de URL wijst naar een specifieke pagina

Ons advies luidt …

De nieuwe spelregels hebben uiteindelijk één doel: transparantie. En voor jouw (toekomstige) klanten klinkt dat als muziek in de oren. Het vermelden van deze gegevens geeft niet alleen vertrouwen, ze stralen ook jouw professionele aanpak uit. Je hebt ten slotte niks te verbergen en stelt je open voor je klanten om contact met je op te nemen. Want zegt nu zelf, werk jij ook niet gewoon liever met ondernemers of webshops waarvan je weet wie er eigenlijk achter de virtuele etalage zit? Websites die minder goede bedoelingen hebben moeten door deze verplichtingen sneller door de mand vallen. En dat komt jouw zaak op termijn beter uit.

Geef je webmaster of agency daarom de opdracht om je in regel te stellen met alle verplichtingen. Verberg ze niet achter onvindbare linken of pagina’s, maar zet ze bijvoorbeeld onderaan in de footer van je website. Vergeet ook niet andere belangrijke informatie op je website te vermelden zoals je algemene voorwaarden, eventuele garanties of diensten na verkoop, verzendings- en betalingsinformatie, enz. Want hoe meer transparantie, hoe meer vertrouwen je krijgt en dat resulteert in … verkoop en groei.

Hulp nodig met je algemene voorwaarden, privacy policy of andere wettelijke verplichtingen? Onze Ondernemingscoach-juriste helpt je graag op weg.

Solliciteer


Afspraak maken