Nieuw vanaf 2021: vergeet je UBO-bevestiging niet

Heb je een vennootschap, een vzw of zelfs een gewone maatschap, dan ben je vanaf volgend jaar verplicht de gegevens in het UBO-register jaarlijks te bevestigen. Maar ook elke wijziging moet je meteen doorgeven.

Wat is het UBO-register eigenlijk?

UBO staat voor “Ultimate Beneficial Owners” en is een register dat de namen van de fysieke personen achter vennootschappen, de uiteindelijke begunstigden, bevat. FOD Financiën staat in voor het beheer van het register, dat werd opgericht in de strijd tegen witwassen en terrorisme.

Sinds 2019 moet elke verandering van een begunstigde binnen de maand in het UBO-register zijn ingeschreven. Het gaat om de identiteit van de natuurlijke personen-aandeelhouders die direct of indirect minimum 25% van de aandelen of stemrechten hebben. Is dat niet mogelijk, moeten de bestuurders of zaakvoerders zelf vermeld staan. Gegevens aanpassen of bevestigen kan via het online platform MyMinfin.

Bevestig jaarlijks de gegevens in het register

Niet alleen moet je elke wijziging binnen de maand doorgeven. Ook moet je voortaan elk jaar expliciet bevestigen dat er met betrekking tot de begunstigden niks is veranderd. Dat kan door je in te loggen, op de bevestigingsknop te klikken en opnieuw uit te loggen.

De termijn van 12 maanden begint te lopen vanaf de initiële registratie of de laatste wijziging. De overheid heeft de eerste bevestiging automatisch gedaan op 30/04/2020. De eerstvolgende moet je dus zelf doen vóór 30 april 2021. Opgelet, vindt er een wijziging plaats vóór die datum, dan heb je 1 maand de tijd om die wijziging te registreren. Dan begint er een nieuwe termijn van 12 maanden. Stel dus dat er een wijziging plaatsvindt op 25 november 2020, dan heb je tot 25 december 2020 om de wijziging te registreren. De eerstvolgende bevestiging moet dan gebeuren voor 25 december 2021.

Een knoop in je zakdoek leggen hoeft niet

Binnen het online platform is er een “alert” mogelijkheid voorzien om je op de hoogte te stellen van het verstrijken van de termijn van 1 jaar. Een maand voor die datum zal je dan via de eBox een herinnering ontvangen. Maar daarvoor moet je e-mailadres wel binnen het MyMinfin-dossier gekend zijn.