In juni steeg de inflatie naar 9,65%, het hoogste cijfer in 40 jaar. Het leven gaat dus nóg duurder worden, want niet alle bedrijven of supermarkten hebben die meerkost al doorgerekend. En dat riskeer jij als consument/ondernemer maar liefst 4 keer te betalen. Gelukkig kan je er zelf nog wel iets aan doen.
1. Koopkrachtbescherming van je medewerkers
België is één van de weinige landen waar de lonen automatisch worden aangepast aan de stijgende levensduurte. Stijgen de prijzen, dan behouden werknemers hun koopkracht door de automatische loonindexering. Die rekening belandt uiteindelijk bij de werkgever en die betaalt de inflatie meteen een eerste keer.
2. Ook jouw bedrijfsonkosten stijgen
De sterkte inflatie is onder andere het gevolg van stijgende energie- en brandstofprijzen. Die raken niet alleen consumenten, maar ook professionele verbruikers. Ook de factuur voor verwarming of elektriciteit in kantoorruimtes, ateliers, winkelruimtes, magazijnen,… gaat omhoog. En een volle tank voor je bedrijfsvoertuigen en bestelwagens kost vandaag al bijna 40% meer dan een jaar geleden. De inflatie treft je zo een tweede keer.
3. Stijgende aankoopprijzen
Ook jouw leveranciers moeten afrekenen met stijgende loon- en/of productiekosten. Want ook zij hebben o.a. een duurdere energierekening. Vandaag zijn die nog niet volledig doorgerekend in jouw aankoopprijs, dus verwacht je ook hier nog aan een derde meerkost door de inflatie.
4. Ook jouw winkelkar wordt duurder
Vandaag keer je jezelf een loon uit om te kunnen voorzien in je eigen levensbehoeften. Maar 1 euro is ook voor jou minder waard dan 1 jaar geleden. Om je levensstandaard te behouden moet je dus meer loon uitkeren, wat neerkomt op extra lasten. Of hoe de indexering van je eigen loon, je een vierde keer raakt als werkgever. Tenzij je zelf de broeksriem aantrekt.
Met compassie ga je er niet komen
Is de situatie dan helemaal uitzichtloos? Helemaal niet, maar je gaat wel dringend actie moeten ondernemen. Aan de stijgende loonkosten van je personeel kan je weinig veranderen, de regels zijn wat ze zijn. Maar als advieskantoor moedigen we je wel aan om werk te maken van onderstaande punten:
- De meest gemakkelijke oplossing, de fase waarin je investeringen uit- of afstelt is voorbij. Je riskeert nadien hiervoor de rekening te betalen. Zo’n maatregelen zullen op middellange of lange termijn een impact hebben op je groei. Waardoor de inflatie je eigenlijk een 5de keer riskeert te raken.
- Volgens een onderzoek van Unizo slaagt slechts 47% van de bedrijven er vandaag in om de gestegen onkosten door te rekenen aan hun klanten. Vaak is het van “nog niet willen”, maar die bedrijven financieren dus eigenlijk de inflatie voor hun klanten. Het is de harde realiteit van het bedrijfsleven, maar vandaag kom je met aangekondigde prijsstijgingen nog weg. Over 6 maanden is het misschien te laat. Gestegen onkosten = doorrekenen aan je klanten.
En nog een aantal extra tips:
- Ga in overleg met je leveranciers wanneer ze prijsstijgingen aankondigen. Probeer prijsstijgingen maximaal uit te stellen. Koop je producten of materialen aan, dan is het misschien ook interessant om hoeveelheidskortingen af te spreken. De eenheidsprijs ligt dan lager, maar kan je wel duurder verkopen als je de inflatie doorrekent. En zeker als de prijzen blijven stijgen.
- Het is niet allemaal kommer en kwel, ten opzichte van vorig jaar zijn er ook prijzen gedaald. Zijn goedkoper geworden: software (- 10,1%), smartphones (- 9,1%), andere gegevensverwerkende apparatuur (- 6,5%), mobiele telefoondiensten (- 5,6%) en opslagmedia (- 5,5%). Jouw telecomfactuur zal niet spontaan dalen, maar misschien moet je er eens kritisch naar kijken. En is je smartphone aan vervanging toe, dan kost die vandaag minder dan vorig jaar.
- Ook een klassieke onkostenstijger door de inflatie: verzekeringen en huurgelden. Misschien moet je je vandaag de vraag stellen of die extra opslagruimte wel nodig is? En wat betreft de verzekeringen, challenge je makelaar om op zoek te gaan naar meer voordelige, maar niet minderwaardige, polissen.
Verlies dus geen tijd meer en zorg ervoor dat de inflatie geen al te grote happen neemt uit jouw winstmarge. Hoe langer je wacht, hoe groter de impact op jouw financiële cijfers.