Péage betalen via de vennootschap

Schrijver

Veel ondernemers trekken er gedurende de zomerperiode op uit met de bedrijfswagen voor de jaarlijkse vakantie. Vaak betreft het een Zuid-Europese bestemming die wat kilometers over Franse wegen met zich mee brengt en dus ook de bijna onvermijdelijk tolkosten of péage. Maar kan een firmawagen zomaar worden gebruikt voor een buitenlandse reis met het hele gezin? En zijn deze reiskosten aftrekbare beroepskosten voor de vennootschap? Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan tanken in het buitenland en de kosten van péage of andere tolgelden.

Het antwoord op bovenstaande vragen is wel degelijk ja:

  • Niets belet u de bedrijfswagen ook te gebruiken voor privédoeleinden, net daarom bestaat het voordeel alle aard. Het maakt daarbij niet uit dat hem om buitenlandse kilometers gaat;
  • Ook tankbeurten in het buitenland worden gedekt door het voordeel alle aard. Werkt uw tankkaart niet in het buitenland? Bewaar dan zeker de tankbonnetjes, het zijn namelijk aftrekbare beroepskosten voor uw vennootschap.
  • Ook de kosten van péage of andere tolkosten zijn aftrekbare beroepskosten, gedekt door het voordeel alle aard. Bewaar ook hiervan dus de betaalbewijzen.

Misschien lijkt het inbrengen van deze beroepskosten in de vennootschap een relatief klein extraatje te zijn, maar vergeet daarbij niet dat het voordeel dubbel is. De zaakvoerder mag deze brandstof- en tolkosten namelijk rechtstreeks met de rekening van de vennootschap betalen. Zo niet, had hij deze kosten moeten betalen met zijn uitgekeerde bezoldiging. Meer nettoloon blijft dus privé ter beschikking van de zaakvoerder!

Solliciteer


Afspraak maken