129,48 euro onkostenvergoeding voor thuiswerk tijdens corona

Schrijver

De Nationale Veiligheidsraad verplichtte je van de ene op de andere dag om van thuisuit te werken. Voor jezelf was de stap wellicht wat kleiner, want als zaakvoerder ben je dat gewoon. Maar voor je personeel, en ook voor jou als werkgever, was het toch al doende leren. Kan je nu ook een (hogere) onkostenvergoeding voor thuiswerk uitbetalen?

De coronacrisis heeft de nodige instanties gepakt op snelheid: een specifieke regelgeving in deze uitzonderlijke omstandigheden bestond er niet. Maar we moeten wel toegeven dat een reactie niet is uitgebleven. Je hebt dus de mogelijkheid om een forfaitair bedrag van € 129,48/maand (€ 126,94 vóór 1 april 2020) toe te kennen voor alle werknemers die moeten thuiswerken. Die is aftrekbaar via de vennootschap en niet belastbaar bij je werknemer of jezelf. Want ook voor jou als zaakvoerder kan je vennootschap zo’n hogere onkostenvergoeding voor thuiswerk toekennen. Deze maatregel geldt zolang de betrokken veiligheidsmaatregelen van kracht blijven.

Let op, deze vergoeding heeft enkel betrekking op de terugbetaling van kosten zoals bureaumateriaal, onderhoud, reiniging, energie, verzekering, enz. Voor het gebruik van een privé-computer of internetverbinding gelden aparte vaste forfaits van elk € 20 per maand. Deze forfaits van samen € 40 per maand kan je wel combineren met de telewerkvergoeding. Wil je als werkgever hier gebruik van maken, dan moet je een ontwerpaanvraag indienen voor jouw specifieke situatie. Ook de fiscus werkt van thuisuit, maar garandeert een snelle evaluatie. Vanuit Ondernemingscoach kunnen wij voor jou deze ruling aanvragen. Geef ons gewoon een seintje.

Nog een weetje om af te ronden: sinds 1 april 2020 bedraagt de belastingvrije dagvergoeding € 17,41 in plaats van € 17,06. Voor de periode dat je “in je kot” zat, is deze dagvergoeding niet te verantwoorden. Maar na de coronacrisis kan je deze gerust aanwenden. Voorwaarde: je bent minstens 6 uur per dag op de baan én de kleine onkosten (bv. drank, broodje,…) zijn niet in een gewone maandelijkse onkostenvergoeding vervat. Denk je hiervoor in aanmerking te komen, geef ons zeker een seintje.

Solliciteer


Afspraak maken