Maaltijdcheques als extralegaal voordeel voor de zaakvoerder

Schrijver

Een maaltijdcheque is één van de meest voorkomende extralegale voordelen in België. Werkgevers geven het vaak als extraatje aan hun werknemers, waarbij de werknemer al snel €160 per maand op een fiscaal vriendelijke manier ontvangt.

Maar ook als zaakvoerder van je vennootschap kan dit voordeel worden toegekend.

Alle voordelen (kort samengevat) op een rijtje:

• Maximaal 8 euro per werkdag via maaltijdcheques
• Lage administratieve kosten
• Eenvoudig betalen via een elektronische maaltijdchequekaart
• Geen RSZ en personenbelasting te betalen

Maaltijdcheque voordeliger dan loon?

Een maaltijdcheque valt onder de categorie “extralegale voordelen”, je mag het dus zien als een surplus bovenop het brutoloon.

Het voordeel aan maaltijdcheques? Ze worden niet belast zoals gewoon brutoloon, je betaalt er namelijk geen sociale bijdragen of personenbelasting op. Het enige wat je moet voorzien is een eigen bijdrage van 1,09 euro per maaltijdcheque, deze eigen bijdragen wordt eenvoudig geregeld via een inhouding op het nettoloon.

Hoeveel maaltijdcheques mag ik mezelf toekennen?

Het aantal maandelijkse maaltijdcheques moet in overeenstemming zijn met het aantal gewerkte dagen. Opgelet, een zaakvoerder mag wel niet méér cheques ontvangen dan het maximum waarop een voltijdse werknemer recht kan hebben.

Hoe bestel ik maaltijdcheques?

Er zijn tal van leveranciers van maaltijdcheques, denk maar aan Edenred, Sodexo, Monizze, enzovoort. Je kan bij hun zelfs een vaste maandelijkse bestelling instellen, denk bijvoorbeeld aan een vaste maandelijkse bestelling van 20 maaltijdcheques.

Voor sommige maanden zal dit te weinig zijn, voor andere dan weer te veel. Geen probleem, zolang we gemiddeld op jaarbasis goed zitten. Eenmaal een vaste maandelijkse bestelling is ingesteld, hoef je hier niet meer naar om te zien.

De maaltijdcheque als betaalmiddel?

Je krijgt van Edenred, Sodexo, Monizze, .. een elektronische kaart waarop de maaltijdcheques elke maand worden opgeladen. Door het gebruiksgemak van die elektronische kaart kan je snel en eenvoudig betalen in de supermarkt

Solliciteer


Afspraak maken