Maakt u al gebruik van de sport– en cultuurcheque?

Als zaakvoerder van uw vennootschap kan de vennootschap u een fiscaalvriendelijke sport– en cultuurcheque cadeau doen. Via deze cheques kunnen tal van sportieve en/of culturele activiteiten worden betaald, denk hierbij aan de ingangstickets voor festivals, sportstages voor de kinderen, het huren van sportterreinen, toegang tot musea, abonnementen van sportclubs, …

Jammer genoeg is de maximale waarde van een dergelijke cheque relatief beperkt, namelijk 100€ per boekjaar per zaakvoerder. Wel is dit voordeel perfect cumuleerbaar met andere fiscaal gunstige regimes, zoals de maaltijdcheque en de ecocheque.

Wat maakt deze sport- en cultuurcheque een fiscaalvriendelijk extraatje? Wel het betreft namelijk een vrijgesteld sociaal voordeel, dit betekent concreet:

  • Voor u persoonlijk:

Groot voordeel van de sport- en cultuurcheque is dat deze 100% is vrijgesteld van sociale lasten en personenbelasting. Met andere woorden, de waarde van de sport- en cultuurcheque is voor u persoonlijk volledig belastingvrij.

  • Voor de vennootschap:

Het uitkeren van de sport- en cultuurcheque is voor de vennootschap een verworpen uitgaven. Met andere woorden mag u deze kost perfect betalen met gelden van de vennootschap, maar zal deze uitgave fiscaal niet meetellen als aftrekbare beroepskost voor de vennootschap.

Conclusie, u kunt zichzelf een voordeel uitkeren van 100€ per boekjaar jaar welke is vrijgesteld van sociale bijdragen en personenbelasting. De enige belasting op dit sociaal voordeel is de vennootschapsbelasting, gezien het uitkeren van een sport- en cultuurcheque een verworpen uitgaven betreft.

Heeft u nog vragen over dit fiscaalvriendelijk alternatief? Geef u ons zeker een seintje, we helpen u graag voort!

Wenst u een sport- en cultuurcheque aan te vragen? Neem dan gerust even contact op met uw sociaal secretariaat, zij starten de jaarlijkse bestelling van uw sport- en cultuurcheque snel en eenvoudig op.

 

 


Ondernemingscoach 

Met een diploma bedrijfsmanagement “ accoutancy-fiscaliteit “ op zak ging ik me verder specialiseren als gegradueerde in de fiscale wetenschappen om uiteindelijk als erkend boekhouder – fiscalist BIBF aan de slag te kunnen gaan. De jaren ervaring die daarop volgden bij grotere boekhoudkantoren (Groep Anthonissen 2008-2014, VSP 2014-2015) sterkten me in mijn ambitie om zelf als ondernemer van start te gaan.