Klantenreceptie 100% aftrekbaar

Schrijver

Heeft u onlangs een klantenreceptie georganiseerd met hapjes en drankjes? Dan kunt u nu de btw daarop recupereren.

Receptie om klanten aan te trekken?

Naam en product bekendheid is enorm belangrijk voor een zaak. U wil immers uw (potentiële) nieuwe klanten aanmoedigen om meer van uw diensten of producten te kopen. Daarvoor is een receptie een perfecte mogelijkheid waarop u hapjes en drankjes serveert.

Zijn deze 100% aftrekbaar?

Dan stelt zich de vraag, kan u als onderneming de BTW op dergelijke uitgave terugvorderen? Zo ja, hoeveel kan u terugvorderen? Het antwoord is 100%. Jawel, de BTW volgt hiermee het standpunt van Cassatie (Cass., 15.06.2012). De Btw ziet de commerciële geaardheid als voldoende om de btw helemaal te kunnen recupereren. Dergelijke uitgaven kaderen eerder in publicitaire kosten, vandaar de 100% aftrek.

De minister reageert positief!

De minister van Financiën heeft onlangs positief geantwoord op de vraag of hij akkoord kon gaan met de 100% – aftrek van de btw op klantenrecepties. Hiermee hebben we het bijvoorbeeld over drankjes en hapjes die specifiek zijn aangekocht voor commerciële events, zoals een opendeurdag, bedrijfsevenement, enzovoort.

Alleen commerciële doeleinden of meer?

Het is belangrijk om te weten dat deze regeling alleen voor commerciële doeleinde telt. Het commerciële karakter is bepalend voor de volledige aftrekbaarheid. Dat maakt dat voor normale recepties de aftrekbaarheid blijft bij de huidige 50%, hier hebben we het dan over bijvoorbeeld een nieuwsjaarsreceptie.

Tip!

Zorg dat u genoeg bewijsstukken ter beschikking heeft om het commerciële karakter aan te tonen van uw receptie. Bewaar dus bijvoorbeeld uitnodigingen van sociale media, gebruik de verwoording ‘opendeur’ i.p.v. ‘receptie’, enz.

 

Solliciteer


Afspraak maken