Een eindejaarscadeau op kosten van uw zaak

De eindejaarsperiode is vaak het ideale moment om belangrijke beroepsmatige contacten te bedanken met een relatiegeschenk.
Een relatie geschenk kan fiscaal aftrekbaar zijn voor 50 %, mits voldaan aan een aantal voorwaarden. We sommen ze even voor u op:

Belangrijk is dat u een geschenk geeft dat niet meer kost dan € 125. Geeft u toch een geschenk met een waarde van meer dan € 125 dan beschouwt de fiscus dit al een “voordeel alle aard”. Let op, het maximum van € 125 geldt per jaar en per persoon.
Om te vermijden dat de fiscus uw geschenken zal herkwalificeren als privé-kost kan u best zorgen voor bewijzen. Als u bv een factuur voor 10 flessen wijn voorlegt zal u best de nodige aantekeningen maken op de factuur of een lijst voorleggen van de contacten aan wie u de wijn heeft geschonken en wat de relatie met hen is.
Bijkomstige regel: indien de waarde van uw geschenk per stuk beneden de € 50 blijft mag u ook de BTW hierop aftrekken.


Ondernemingscoach 

Met een diploma bedrijfsmanagement “ accoutancy-fiscaliteit “ op zak ging ik me verder specialiseren als gegradueerde in de fiscale wetenschappen om uiteindelijk als erkend boekhouder – fiscalist BIBF aan de slag te kunnen gaan. De jaren ervaring die daarop volgden bij grotere boekhoudkantoren (Groep Anthonissen 2008-2014, VSP 2014-2015) sterkten me in mijn ambitie om zelf als ondernemer van start te gaan.