Debet rekening courant, Hoe deze schuld aanzuiveren?

Schrijver

Roel Van Uytvanghe
– Zaakvoerder

Het is niet ondenkbaar dat een bestuurder of aandeelhouder van een vennootschap eens een privé kost voldoet met de betaalkaart van de vennootschap of dat de vennootschap geld uitleent aan jou als bestuurder.

Baat je jouw bedrijf/onderneming evenwel uit onder de structuur van een (besloten) vennootschap, dan ben je verplicht een dubbele boekhouding te voeren. Tegenover elke transactie, zoals een aan- of verkoop, ben je verplicht een bewijskrachtige betaling/factuur te boeken. In het geval van de betaling van een privékost, zal een rechtsgeldig document (factuur met vermelding van ondernemingsnummer) dan ook ontbreken. Boekhoudkundig wordt dit bedrag dan opgenomen via de zogenaamde ‘rekening-courant’ als een schuld aan uw vennootschap.

Echter kan je niet eindeloos schulden blijven maken en zo de vennootschapswetgeving omzeilen. Om misbruik tegen te gaan heeft de fiscale wetgever gevolgen verbonden aan een nadelige rekening courant, met name de betaling van debetintresten. De schuld aan de vennootschap wordt anders immers gezien als een “gratis lening”. Voor 2024 stelt de wetgever dat 8,02% een marktconforme interest is. U zal samen met ons vaststellen dat de kosten snel kunnen oplopen!

U heeft er aldus alle belang bij om orde op zaken te stellen en alle facturen, ticketjes en bankrekeninguittreksels tijdig aan te leveren. ONDERNEMINGSCOACH zet heel hard in op een dagdagelijks bijgewerkte boekhouding, zodat er geen verkeerde boekingen op uw rekening-courant gebeuren en eventuele problemen snel aan de oppervlakte komen en bijgestuurd kunnen worden.

Bijsturing kan bestaan in het zoeken naar manieren om een debet rekening-courant te gaan aanzuiveren. In samenspraak met de klant en afhankelijk van diens situatie, kunnen volgende opties bekeken worden:

  • eenvoudige terugbetaling:

De eenvoudigste manier bestaat in een loutere terugbetaling/storting in contanten aan de vennootschap. De modaliteiten hierrond zijn vrij te bepalen: dit kan in één keer of via gespreide betalingen.

  • nettoloon niet of deels uitbetalen;

Indien men een loon trekt uit de vennootschap, kan men ook opteren om het nettoloon van die maand niet of slechts gedeeltelijk uit te betalen. Dit kan ook gedurende opeenvolgende maanden totdat de schuld volledig aangezuiverd is.

  • verkoop persoonlijke activa aan de vennootschap:

Zo kan je als bestuurder bijvoorbeeld een privé wagen of onroerend goed verkopen aan de vennootschap en met de verkoopprijs de debet rekening-courant aanzuiveren. Doe dit wel steeds aan een marktconforme prijs om de fiscus niet wakker te maken.

  • verrekening met dividenden:

Een andere methode is om geen of slechts een gedeeltelijk dividend te gaan uitkeren om de schuld in rekening-courant te verminderen of ongedaan te maken.

  • toekenning van aandelenopties:

Tot slot kan ook gedacht worden aan het toekennen van een aandelenoptie aan een bezoldigd bestuurder. Na verloop van één jaar kunnen de desbetreffende opties dan terug verkocht worden aan de vennootschap en met de verkoopprijs kan de debet rekening-courant aangezuiverd worden.

Kortom zijn er tal van mogelijkheden om – eens de vennootschap een vordering heeft op jou – hieraan tegemoet te komen. Uiteraard is het ten stelligste aanbevolen om hier voornamelijk preventief mee aan de slag te gaan en jouw boekhouding goed op orde te houden. ONDERNEMINGSCOACH werkt nauw met jou samen om dit in goede banen te leiden.  

Solliciteer


Afspraak maken