De consumptiecheque, een interessant voordeel voor je bedrijf?

Om de lokale economie te ondersteunen in tijden van corona, lanceerde de overheid fiscaal vriendelijke consumptiecheques. Deze cheques kan je besteden in de horeca, culturele handelszaken, sportverenigingen en kleine handelszaken die minstens 1 maand lang hun deuren moesten sluiten.

De cheques zijn vrij van belastingen, vrij van RSZ én aftrekbaar als beroepskost in je vennootschap. Je kan ze nog tot en met 31 december 2020 uitreiken en ze blijven geldig tot eind 2021. Aanvankelijk was de geldigheidsdatum 7 juni 2021, maar die periode is verlengd. 

Voorwaarden voor de uitgifte van de consumptiecheque

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de uitgifte en de geldigheid van de consumptiecheque:

  • De cheque vormt een extra voor je werknemer. Het mag in geen enkel geval een vervanging zijn van loon of een ander voordeel.
  • De toekenning van de consumptiecheques moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst. Kan zo’n overeenkomst niet worden gesloten, dan mag je de toekenning regelen via een individuele overeenkomst.
  • De waarde van de consumptiecheque mag maximaal 10 euro zijn. In totaal mag je niet meer dan 300 euro per werknemer toekennen onder de vorm van consumptiecheques.
  • De consumptiecheque wordt op naam van de werknemer afgeleverd. Deze voorwaarde is vervuld als het totale bedrag van de uitgekeerde consumptiecheques voorkomt op de individuele rekening van de werknemer.
  • De geldigheidsperiode van de consumptiecheque wordt erop opgenomen, evenals de plaatsen waar je de cheque kan besteden.
  • De regeling is beperkt voor werknemers. De overheid heeft zelfstandige bedrijfsleiders uitgesloten voor dit voordeel.

Conclusie

Heb je één of meerdere werknemers in dienst? Dan is het zeker interessant om hen deze vrijgestelde consumptiecheques aan te bieden als extra. Het voordeel is jammer genoeg niet toe te kennen aan bedrijfsleiders.