Dag van de freelancer

Schrijver

6 oktober 2022, Dag van de Freelancer. Hun aantal steeg met 37% op amper 5 jaar tijd. En we verwachten dat nog meer talenten zo de stap naar het ondernemerschap zullen zetten. We zetten ze graag eens in de kijker, want ook wij hebben heel wat freelancers in ons klantenbestand. We spraken met één van hen. Over het freelancen, de voor- en nadelen en vooral welke skills je moet hebben om er een groeiverhaal van te maken.

Glenn jij bent freelancer. Wat doe je eigenlijk?

Als IT consultant richt ik mij op zowel kmo’s als grote ondernemingen. Ik analyseer de noden van de business om deze vervolgens te vertalen naar voornamelijk web applicaties.

Mijn specialiteit hierbij ligt vooral op de technologieën van Microsoft.

Waarom word je freelancer en ga je niet gewoon in dienst bij een bedrijf?

Dat is een bewuste keuze van mij geweest. Dé belangrijkste reden voor mezelf was de keuze voor een soort van vrijheid, die je als freelancer toch meer hebt dan als werknemer. Zo kan ik zelf kiezen welke projecten ik aanneem en welke niet. Dat kan ik doen in functie van loon, maar misschien belangrijker nog, ook in functie van uitdaging. Zo beheer ik mijn eigen agenda en heb ik een impact op mijn eigen loon. En dat loon kan je vertalen in euro’s, maar ook in andere voordelen. Ik kan dus mijn eigen cafetariaplan vorm geven.

Wat zijn de nadelen?

De voordelen van hierboven kan je rechtstreeks vertalen naar een nadeel. Maar het grootste nadeel is ongetwijfeld dat je geen inkomen hebt als je niet werkt, bv. door ziekte of vakantie. Of erger nog, als je geen projecten in je agenda hebt. Dat is trouwens niet alleen voor freelancers zo, maar ook voor zelfstandigen in het algemeen.

Welke skills heb je nodig om er een succes van te maken?

Dat zijn er toch wel wat, maar laat mij even focussen op de basis. Je moet inzicht hebben in de sector waarin je werkt. Uiteindelijk ben jij de expert en moet je weten waarover je praat. Dat zal je onderscheiden van anderen. En ten tweede moet je ook inzicht krijgen in wat de klant nodig heeft. Je moet je klant als het ware kunnen lezen en doorgronden. Kan je dat niet, dan zal je afgeleverde werk niet overeenstemmen met hetgeen die voor ogen had. Dus de twee basiselementen zijn expertise en inzicht in de sector en daarbovenop de wensen van je opdrachtgever exact kunnen benoemen.

Vooraleer je freelancer bent geworden, heb je je ergens bevraagd?

Ja, ik heb toch niet halsoverkop die beslissing genomen. Ik heb mij bevraagd bij vrienden die ook freelancer zijn. Zo had ik toch al een beeld van wat het zou worden en welke valkuilen er zijn. En daarnaast heb ik ook het starterstraject bij Ondernemingscoach gevolgd, waar er niet alleen is gefocust geweest op de formaliteiten, maar ook het financieel plan. Want dat plan moet er wel liggen en haalbaar zijn, anders riskeert het een moeilijk verhaal te worden.

Bedankt voor dit gesprek Glenn!

Solliciteer


Afspraak maken