Beleggen in aandelen via uw vennootschap

Perfect mogelijk, ook vennootschappen kunnen immers hun financiële reserves beleggen in aandelen of andere financiële producten. Gelooft u bijvoorbeeld in een verdere groei van uw favoriete automerk of een verdere opmars van digitale munten? Dan kan u overwegen om via uw vennootschap uw slapende financiële gelden aan het werk te zetten.
Het rendement van de BEL 20 (20 grootste bedrijven in marktkapitalisatie genoteerd op de Belgische beurs) de afgelopen 12 maanden bedroeg maar liefst 11,79%.

Opgelet, de spelregels wijzigen in 2018!
Tot op heden werd de meerwaarde die u heeft gerealiseerd bij de verkoop van aandelen, in de meeste gevallen, vrijgesteld. Echter wijzigt dit principe vanaf 01/01/2018.
In de praktijk zal uw vennootschap bij de verkoop van aandelen vanaf heden op de gerealiseerde winst vennootschapsbelasting moeten betalen. Slechts in bepaalde gevallen, wanneer u voldoet aan de DBI-voorwaarden, zijn de meerwaarde op aandelen in uw vennootschap vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Concreet komen deze DBI-voorwaarden er op neer dat u ofwel 10% van de aandelen of 2.500.000€ in waarde van het bedrijf waarin u belegt in handen moet hebben. Bovendien dient u deze voor een periode van minstens 1 jaar ononderbroken aan te houden. Enkel dan zal u op deze meerwaarde geen vennootschapsbelasting dienen te betalen. Daarenboven is de minderwaarde op aandelen niet aftrekbaar.

Waarom dan toch beleggen via uw vennootschap?
De details hieromtrent leggen we u uiteraard graag uit in een gedetailleerd gesprek, maar hierbij alvast een summiere opsomming:
Eerst en vooral kan u aan de slag gaan met de brutogelden van uw vennootschap. U moet met andere woorden dus niet eerst de gelden uitkeren onder de vorm van loon, welke al een hoge belastingsdruk ondergaat in België.
U kan rendement genereren op een hoger startbedrag, wat uiteraard het eindresultaat ten goede komt.

Daarnaast hebben tal van ondernemers liquide middelen aan de kant staan binnen de vennootschap. Vaak is het zo dat deze middelen geparkeerd staan op een klassieke spaarrekening, met het gekende lage rendement tot gevolg. Beleggen via de vennootschap mag u dus gerust zien als een vorm van passief ondernemen, warbij het rendement van uw belegging het financieel resultaat van uw vennootschap ten goede komt.

Wilt u aan de slag gaan? Kom gerust eens langs, wij zetten u graag op weg…


Ondernemingscoach 

Met een diploma bedrijfsmanagement “ accoutancy-fiscaliteit “ op zak ging ik me verder specialiseren als gegradueerde in de fiscale wetenschappen om uiteindelijk als erkend boekhouder – fiscalist BIBF aan de slag te kunnen gaan. De jaren ervaring die daarop volgden bij grotere boekhoudkantoren (Groep Anthonissen 2008-2014, VSP 2014-2015) sterkten me in mijn ambitie om zelf als ondernemer van start te gaan.