5 fiscale coronamaatregelen voor ondernemers

Heeft Covid19 een impact op je activiteiten of omzetcijfer, weet dan dat de Vlaamse en Federale overheid steunmaatregelen heeft uitgewerkt of versoepeld. We vatten 5 fiscale coronamaatregelen voor ondernemers even samen.

Verhoogde investeringsaftrek

Heb je als zaakvoerder van een eenmanszaak of kleine vennootschap geïnvesteerd in vaste activa, dan profiteer je tot het einde van het jaar van een verhoogde investeringsaftrek tot 25%. Een deel van de aanschaffingswaarde kan zo van de belastbare winst worden afgetrokken.

Verlies naar 2019 overdragen

Deze maatregel is beter gekend als de carryback van verliezen. Was je vennootschap in 2019 winstgevend en verwacht je dit jaar een fiscaal verlies, dan kan je dit onder bepaalde voorwaarden overdragen naar 2019. Resultaat: een verminderde belastingschuld en gedeeltelijke recuperatie van de betaalde belastingen.

Enkele personeelsmaatregelen

  • Tot het einde van het jaar kunnen werkgevers, in door corona zwaar getroffen sectoren, voor hun werknemers tijdelijke werkloosheid inroepen.
  • Tot eind 2020 is de thuiswerkvergoeding belastingvrij voor kosten die gepaard gaan met thuiswerken (zoals bv. internet, energie,…). Deze maatregel geldt zowel voor bedrijfsleiders als werknemers.
  • Receptiekosten zijn tot 31/12/2020 100% fiscaal aftrekbaar (in plaats van 50%).

Verhoogde belastingvrijstelling voor giften

Wil je een goed (erkend) doel steunen met een gift van minstens € 40, dan levert dit tot het einde van het jaar een belastingvoordeel op van 60% (in plaats van 45%).

Extra steunmaatregelen zijn nog in de maak. Deze hebben vooral betrekking op belastingvoordelen voor particulieren die kmo’s financieel (onder)steunen a.d.h.v. een lening of kapitaalverhoging. Uiteraard zijn er bij alle maatregelen kleine lettertjes, voorwaarden en limieten. Wil je meer informatie over één van deze maatregelen, geef ons zeker een seintje.