Festivaltickets op kosten van de zaak: een geschenk of sponsoring?

Schrijver

Je zou aan enkele goede klanten tickets willen geven voor een muziekfestival of een ander evenement deze zomer, maar wat met de belastingen en btw. Zijn deze tickets dan een relatiegeschenk of sponsoring, en zijn sponsoringen of relatiegeschenken aftrekbaar?

Fiscale regels voor relatiegeschenken klanten:

Wat zijn nu juist relatiegeschenken? Volgens de fiscus zijn dit voorwerpen van een zekere waarde die aangeboden worden in het kader van beroepsrelaties. In principe zijn dit dus gratis weggegeven voorwerpen die niets te maken hebben met wat u produceert of verkoopt.

Wat met de belastingen? De kosten van relatiegeschenken kunt u maar voor 50% fiscaal in aftrek nemen. Voor uw klanten zelf zijn relatiegeschenken geen belastbare voordelen alle aard.

Wat met de btw op geschenken? De btw op relatiegeschenken kunt u niet recupereren, maar er is wel een uitzondering voor handelsgeschenken van geringe waarde, d.w.z. geschenken waarvan de aankoopprijs of normale waarde per stuk minder dan € 50,00 (exclusief btw) bedraagt. De btw op één zo’n geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie kunt u wel terugkrijgen.

Fiscale regels voor sponsoring klanten:

Wat is sponsoring? Van sponsoring is er sprake als de organisatie die je sponsort in ruil voor de steun je de gelegenheid geeft om reclame te maken. Dit kan door vermelding van je zaak op bv. affiches, banners, kledij, …

Wat met de belastingen? De kosten van sponsoring zijn voor 100% aftrekbaar, mits u kunt bewijzen dat het om sponsoring gaat. U heeft dus best een sponsoringsovereenkomst op papier en houdt ook beter een bewijsstuk zoals tickets, folders, .. met uw naam erop bij.

Wat met de btw op sponsoring? De organisatie moet voor de sponsoring in principe een factuur met 21% btw uitreiken, deze btw kan u volledig recupereren.

U koopt ticket (bv. tickets tomorrowland, rock werchter, pukkelpop, voodoo village) om aan klanten te geven, los van of boven op de sponsoring, dan zijn dat kosten voor relatiegeschenken. Ze zijn dus fiscaal gezien maar voor 50% aftrekbaar, en de btw kunt u niet recupereren, tenzij de tickets als ‘handelsgeschenken van geringe waarde’ beschouwd kunnen worden.

U krijgt tickets als sponsor. Krijg je in ruil voor je sponsorgeld niet enkel naamsvermelding maar ook tickets, ook dan is het sponsorgeld (ook het deel dat slaat op de tickets) volledig 100% aftrekbaar.  Maakt de gesponsorde organisatie een factuur met btw op, dan kunt u die btw volledig recupereren.

  • Festivaltickets die u los van sponsoring koopt om aan klanten te geven, zijn maar voor 50% aftrekbaar, en de btw kunt u maar recupereren als de tickets handelsgeschenken van geringe waarde zijn. Krijgt u een aantal tickets als onderdeel van uw sponsoring, dan zijn de kosten voor 100% aftrekbaar en kunt u de btw op de factuur recupereren.

Solliciteer


Afspraak maken